Costul litigiilor în dosarele de colectare de datorii ar putea crește de cel puțin 10 ori. Ce înseamnă asta pentru România

Costul litigiilor în dosarele de colectare de datorii ar putea crește de cel puțin 10 ori atât pentru consumatori, cât și pentru creditori sau companiile de colectare de creanțe.
Mai mult, soluționarea unor astfel de situații ar putea întârzia cel puțin 3 ani, în plus față de cât durează în prezent, adică până la 1 an.
În plus, există estimări cum că instanțele ar putea fi de-a dreptul blocate de vălul copleșitor de dosare de executare silită așteptat să le ia cu asalt. Această și într-un context nefericit în care, la final de 2017, jumătate din dosarele aflate pe rolul instanțelor, adică aproximativ 1,1 milioane, vizau litigii legate de colectarea de datorii în valoare de circa 6-7 miliarde de Euro.
Toate acestea ar putea fi declanșate de adoptarea unei propuneri legislative, aflată în prezent în Cameră Deputaților, potrivit căreia caracterul de titlu executoriu pentru contractele de credit și de leasing încheiate cu consumatorii ar putea fi eliminat.

Ce înseamnă acest lucru?

Concret, în momentul de față, dacă un consumator nu-și poate plăti datoria, angajament asumat de altfel într-un contract cu un creditor, acesta din urmă are dreptul de a-l executa silit.

Odată adoptat acest nou proiect de lege, creditorii vor trebui mai întâi să se adreseze instanțelor și abia după aceea vor putea trece la executare silită.

Inițiatorii proiectului de lege sunt de părere că astfel instanțele vor verifică contractele privind existența unor clauze abuzive înainte de începerea executării silite. Și că aceasta ar fi o măsură de protecție împotrivă unor practici incorecte.

Însă, este util să reamintim că debitorii au în prezent cel puțin două alternative mult mai eficiente, mai rapide și mai ieftine decât soluția propusă de noua inițiativă legislativă, pentru a se apăra de eventualul abuz al creditorilor:

Acțiuni în instanță începute înainte de executarea silită și
Contestații la executare
Analiștii KPMG susțin de asemenea, într-un studiu de impact, că la un credit de circa 17.000 de Euro, debitorul ar ajunge să achite cheltuieli de peste 5.000 de Euro, reprezentând taxa de timbru și onorariile avocaților pentru ambele părți într-un dosar care trece prin fond, apel și recurs.

Asupra băncilor impactul unei asemenea legi va fi că ele vor acumula mult mai multe credite neperformante decât în prezent. Acest lucru va genera costuri mai mari pentru creditori, care nu vor avea altă soluție decât să scumpească și să înăsprească accesul la creditare.

Însă, dacă în momentul de față, credem că instanțele românești sunt inundate de dosare ce vizează colectarea de creanțe – adică jumătate din toate dosarele aflate pe rol – imaginați-va ce ar putea însemna adoptarea acestei legi pentru curțile judecătorești din România.

Această și într-un context în care conceptul de E-court încă nu există în România, cum există în țări precum Polonia sau Spania (aceasta din urmă încă din 2004). Aici se poate depune online documentația necesară în instanță, serviciu care este disponibil 24/7 365 de zile pe an. Astfel s-ar putea economisi enorm de mult timp, bani, precum și tone de hârtie.

În Polonia, spre exemplu, sistemul de tip E-court este deja foarte bine dezvoltat, iar toate dosarele care se referă la rezolvarea onor probleme bănești, se rezolvă online. S-a lucrat la acest sistem în Polonia timp de 2 ani până a fost definitivat, dar odată ce a devenit disponibil circa 2 milioane de dosare au putut fi soluționate în primul an de la activare.

Visăm, așadar, și continuăm să avem încredere că în business, ca și în viață, e bine să te confrunți cu provocări, nu cu probleme și că orice are rezolvare dacă ne dorim îndeajuns de mult.

Și continui, totodată, să visez că în viitorul nu foarte îndepărtat astfel de discuții vor părea nesemnificative.

 

Sursa: Republica.ro