ZF Bankers Summit ’18. Antreprenorii şi reorganizarea. Restructurarea financiară nu se poate face fără cea operaţională

 ♦ Antreprenorii locali au o problemă reală în asumarea responsabilităţii, iar, în general, atunci când apar probleme în companie dau vina pe oricine şi pe orice, dar nu pe ei înşişi. 

Dimana Vlaeva, managing director, Debt Collection Agency

♦ Anul trecut, la persoanele fizice, dintr-o creanţă medie de 200 de euro s-au recuperat aproximativ 33%. La persoanele juridice la o creanţă medie de 8.000 de euro s-a colectat în jur de 7%.

♦ În 2017 s-a colectat un total de 400 de milioane de euro, din care doar 50 de milioane de euro de la companii, cu 45% mai puţin decât în 2016

♦ Noi facem parte din B2Holding, grup norvegian listat la bursa de la Oslo cu reprezentanţi în 24 de ţări. DCA se ocupă de creanţele negarantate şi am ajuns la 600.000 de creanţe. Creanţele negarantate sunt cele către persoane fizice, către oameni, toţi aceşti oameni care fac parte din toate companiile care sunt sau nu sunt în restructurare.

♦ Se recuperează mult mai puţin de la companii, nu pentru că nu vor companiile, ci pentru că nu mai au de unde.

♦ Există deja o limitare a deductibilităţii portofoliului după vânzare. De la începutul anului doar 30% din portofoliul vândut este deductibil. Adică 70% se adaugă la cifra de afaceri, iar banca plăteşte impozit pe profit de fapt la o pierdere.

 

Sursa: Zf.ro